Sminkguide – sminkpenslar

Ska man använda dyra sminkpenslar eller går det lika bra med billiga? Jag brukar jämföra att sminka sig med att måla en tavla. Vill jag måla en proffsig tavla eller räcker det med något enklare? Allt beror på vilket resultat man vill uppnå. De flesta av oss har någon gång använt färg och pensel. Vi kanske har målat om där hemma eller målat teckningar tillsammans med barnen. Man känner ganska snart skillnaden mellan dyrare kvalitetspenslar och de man finner i barnens målarlåda. Samma sak är det med sminkpenslar. Dyrare penslar ger ett jämt resultat medan de billiga lämnar irriterande strån efter sig. Precis som målarpenslar är de bästa sminkpenslarna gjorda av naturhår, allt ifrån mård till ekorre. Men det finns undantag, till fettbaserat smink som läppstift, concealer och foundation är syntetpenslar det bästa valet.

Sminkguide - rougeborsten är ett måste bland sminkpenslar

Vilka sminkpenslar ska man välja?

Först och främst ska du välja sminkpenslar med naturborst till puderbaserat smink och syntetpenslar till fettbaserat smink. Det finns en hel uppsjö av olika sminkpenslar. Olika penslar har olika egenskaper och användningsområden. För att förenkla det hela kan du hålla dig dessa riktlinjer:

Mjuka sminkpenslar ger ett mjukt resultat. Ju mjukare borst desto mindre precision och mjukare effekt. Utmärkt för att skapa mjuka kanter och övergångar. Exempelvis puderborste, rougeborste eller ögonskuggpensel.
Mjuk borst är oftast etappklippt. Ju mer etappklippt en borste är desto mjukare blir resultatet.
Hårda sminkpenslar ger ett skarpt resultat. Ju hårdare borst desto mer precision och skarpare effekt. Utmärkt för att skapa skarpa kanter och måla detaljer. Exempelvis läppensel, eyelinerpensel eller ögonskuggspensel.
Hårda borstar är oftast rakt klippta. Ju rakare borst desto skarpare blir resultatet.

Hur vet man att sminkpenseln håller bra kvalitet?

Det vet man inte förrän man har testat den. Har du inte råd att köpa grisen i säcken så är djungeltrumman din bästa vän. Sök runt bland sminkbloggar på nätet och hör vad andra har för erfarenheter. Ett litet tips är dock att dra försiktigt i borsten. Lossnar stråna? Köp inte!

Var köper man sminkpenslar med bra kvalitet?

Min erfarenhet är att sminkpenslar som säljs hos Smink & Perukmakar’n och MAC håller hög kvalitet. Kicks har även ett eget märke som håller hyfsad kvalitet till ett okej pris. Smink & Perukmakar’n finns i Stockholm medan MAC sälj bl.a. hos vissa Kicks-butiker, finns även i webbshoppen.

Sammanfattning:

Sminkpenslar är som målarpenslar, olika egenskaper ger olika resultat. Använd naturborst till pudersmink och syntetborst till krämsmink. Ju mjukare borst desto mjukare effekt. Ju kortare strån desto mer precision.

Mjuk pensel – mindre precision, mjuk effekt
Etappklippt – mjuka kanter/övergångar
Hård pensel – mer precision, hård effekt
Rak klippning – skarp kanter/övergångar


Det här inlägget postades i Smink och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Sminkguide – sminkpenslar

 1. MISS ALICIA skriver:

  Hej!

  I nätbutiken missalicia.se hittar du accessoarer för dig och ditt hem. Perfekt för julklappsshoppingen!

  Vänliga hälsningar,
  Miss Alicia

  PS. På söndag börjar en adventskalender på vår Facebooksida! Gilla sidan för att kunna delta:
  http://www.facebook.com/pages/Miss-Alicia/118723208236702

 2. Cissi skriver:

  Sminkborstar kan ju vara en av de roligaste sakerna att köpa, man blir som fast vid dem i dagar och måste pröva på en massa olika sminkningar DIREKT, haha! mycket fin blogg, ska fortsättas läsas, kul att se att fler har samma intresse som en själv!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *